Wanneer is kunst kunst en wanneer is het gewoon wanddecoratie?

Wanneer is kunst kunst?

Een dunne lijn: Wanneer is kunst kunst, en wanneer is het gewoon... Decoratie?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je staat voor een schilderij in een museum, of een beeld in een park, of zelfs een mozaïek in een metrostation, en je denkt bij jezelf: "Is dit kunst of is het gewoon decoratie?" Het is een lastige vraag, die zowel filosofen als leken al eeuwenlang in verwarring brengt. Maar vrees niet! Wij helpen je voor eens en altijd met het verschil tussen kunst en decoratie.

Wat is kunst?

Laten we beginnen met de basis. Wat is kunst precies? Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Zelfs kunstkenners zijn het hierin niet met elkaar eens. Maar de meeste mensen zouden waarschijnlijk zeggen dat kunst iets is dat gemaakt is met de bedoeling expressief of mooi te zijn. Kunst kan dus enkel expressief, enkel mooi of allebei zijn. Kunst heeft verschillende vormen. De bekendste zijn een schilderij of beeldhouwwerk, maar ook foto's, muziekstukken, cartografie en dansvoorstellingen kunnen bijvoorbeeld kunst zijn.

Is ballet kunst of decoratie?

Wat is decoratie?

Aan de andere kant wordt decoratie meestal gedefinieerd als iets dat is gemaakt met de bedoeling aantrekkelijk of stijlvol te zijn. Dit kan de vorm aannemen van een ingewikkeld behangontwerp, een meubelstuk, een vaas, muurdecoratie en eigenlijk alles waar je graag naar kijkt. In tegenstelling tot kunst is decoratie niet per se expressief bedoeld. Het moet gewoon aangenaam zijn om naar te kijken.

Houtwerk - kunst of decoratie?

Maar, waar staan we nu? Hoe kunnen we het verschil zien tussen kunst en decoratie? In veel gevallen komt het neer op een kwestie van mening. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die we kunnen volgen.

De elementen van kunst en decoratie

Zoals gezegd wordt kunst eerst en vooral gemaakt met de bedoeling expressief of mooi te zijn. Als de maker gewoon iets wilde maken dat enkel prettig is om naar te kijken dan valt het eerder in de categorie decoratie. Bovendien roept kunst vaak sterkere emotionele reacties op. Dit kunnen zowel positieve emoties zoals verwondering en blijdschap, als negatieve reacties zoals angst en afschuw zijn.

Als het stuk geen sterke emoties lijkt op te roepen dan is het waarschijnlijk decoratief. Tenslotte is kunst vaak heel persoonlijk; als u in het werk niets ziet van de persoonlijkheid van de kunstenaar of jezelf, dan is de kans groot dat het decoratief is.

Kunstenaar schildert een schilderij van een stadsgezicht

Kunst of decoratie: een ezelsbrug

Hieronder een aantal algemene richtlijnen: in veel gevallen kan het moeilijk zijn om te bepalen of iets echt kunst is of gewoon decoratie. Uiteindelijk komt het neer op een kwestie van mening. Dus als je de volgende keer voor een schilderij in een museum staat, of zelfs gewoon voor de muur in uw woonkamer, en u kunt niet beslissen of de wanddecoratie kunst of decoratie is... dan weet je nu hoe je dat moet doen bepalen. Vraag je gewoon af: wat was de bedoeling van de maker? Wat was de bedoeling van de koper? Als je daarna nog steeds niet zeker bent... nou ja, misschien maakt het niet zoveel uit! Tenslotte, zolang je er met plezier naar kijkt, maakt het toch niet echt uit of het "kunst" is of niet?

 

Conclusie 

De definitie van kunst is niet eenduidig. Maar, kunst wordt meestal gemaakt met de bedoeling expressief of mooi te zijn. Is dat niet het geval dan is het waarschijnlijk decoratief. Bovendien lokt kunst vaak een emotionele reactie uit. Daarbij is kunst vaak heel persoonlijk. Wat voor de één kunst is, is dat voor een ander niet.

 

3D wanddecoratie bij Urban Rescape

Zijn onze miniatuur stadsmodellen kunst of decoratie? Je weet nu de vuistregels om zelf tot een conclusie te komen, maar of het nu kunst is of niet onze 3D wanddecoratie geeft iets extra's aan ieder interieur. 

3D wanddecoratie in een zwarte woonkamer - miniatuur stadsmodellen van Nijmegen en Bezuidenhout

3D wanddecoratie van Bezuidenhout en Nijmegen

 

 

Schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste artikelen