3D wanddecoratie van Wassenaar Dorp

Tips voor het ophangen van jouw wanddecoratie

Na weken kibbelen zijn jullie er eindelijk uit. Jullie hebben dat ene kunstwerk gevonden die jullie allebei prachtig vinden. Modern, maar toch ook klassiek. Nu nog even ophangen en klaar, of toch niet? Jij wilt hem wat lager, hij wat hoger. Jij wilt hem in het midden van de muur, hij in het midden van de bank. Wat irritant. Als deze irritaties een structureel probleem zijn dan raden we het artikel praten over irritaties in je relatie aan, verder kun je deze irritaties ook eenvoudig oplossen met de tips in dit artikel!

 

De tips voor het ophangen van muurdecoratie

1. Tape vooraf de maten op de muur

Je kan online honderden regels en tips vinden voor het ophangen van muurdecoratie - wij geven er zelf ook een paar! Toch gaat het bij het ophangen van kunst voornamelijk over wat past in jouw huis en wat jij mooi vindt. Zo kan jouw nieuwe Salvator Mundi van Leonardo da Vinci voldoen aan alle regels, maar toch niet bij jou in de smaak vallen. Daarom onze top tip: tape van te voren de maten van jouw nieuwe pronkstuk af op de muur. Zo kan je direct zien of de verhoudingen en locatie passen in relatie tot je andere meubels. 

2. Hang de wanddecoratie op ooghoogte

De gouden regel is om het midden van de wanddecoratie op ooghoogte te hangen. Voor de gemiddelde Nederlander is dit grofweg 160 cm van de vloer. Maar ik ben helemaal geen gemiddelde Nederlander, horen we je denken. Gelukkig heeft TU Delft een tool ontwikkelt waarmee jij de gemiddelde ooghoogte van Nederlanders per geslacht en leeftijdsgroep kunt bepalen. Daarmee kan jij bepalen wat de ideale hoogte is voor wanddecoratie bij jou thuis. Wij maken het onszelf het liefst zo makkelijk mogelijk en hangen onze miniatuur stadsmodellen gewoon 160 cm boven de vloer. 

3. Hang de wanddecoratie in het midden  

In het midden van wat? Dat hangt ervan af. In principe hang je de wanddecoratie in het midden van je muur. Tenzij je meubels tegen de muur hebt staan, dan in het midden van je meubels. Tenzij je wanddecoratie een set van meerdere stukken is, dan hang je het midden van de set boven het midden van je bank of kastje. Tenzij - ja er is nog een tenzij - je de aandacht wilt grijpen met een gewaagde compositie. Wie niet waagt, wie niet wint. 

Art off center on a wall

4. Stem de grote van de wanddecoratie af aan je andere meubels

De reguliere tip is om de grote van je wanddecoratie en andere meubels op elkaar af te stemmen. Zo geldt voor wanddecoratie boven de bank het advies om de verhouding van de Gulde Snede aan te houden. Om precies te zijn zou je wanddecoratie dan 61.8% van de grote van je bank moeten hebben. In de praktijk wordt vaak gewerkt met een verhouding tussen de 50% en 75%. 

Volgens VT Wonen kun je overigens jouw hele huis afstemmen op deze ene wiskundige formule. Persoonlijk vinden wij de voorbeelden lastig in de praktijk te brengen. Als het jou daadwerkelijk helpt om de grote en onderlinge afstand van al je interieur op elkaar af te stemmen aan de hand van een denkbeeldige figuur, dan hopen we dat je ons uit de brand wil helpen door een how-to-blog over dit onderwerp te schrijven!

5. Beperk de afstand tussen verschillende stukken wanddecoratie

Ben jij voornemens om meerdere kunstwerken bij elkaar op dezelfde muur te hangen? Zorg dan dat ze niet minder dan 5 cm of meer dan 10 cm uit elkaar hangen. Pro tip: gebruik tape of een voorwerp om alle stukken in een set op dezelfde onderlinge afstand te hangen. Houdt een afstand van 20 cm tot 25 cm aan tussen je andere meubels en je wanddecoratie. 

  

Ben je klaar voor het ophangen van jouw wanddecoratie?

We hopen dat deze tips jou zullen helpen bij het ophangen van je wanddecoratie. Is de wanddecoratie een cadeau? Lees dan ons artikel over de elementen van het perfecte cadeau. Uiteraard kun je jezelf ook laten inspireren door onze collectie aan miniatuur stadsmodellen. 

 

 

 3D wanddecoratie ophangen boven bank - Amersfoort Centrum

3D wanddecoratie van Amersfoort Centrum

 

Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen en schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief.