Een miniatuur trein in de bergen

De magie van miniaturen

Miniaturen hebben iets speciaals. Ze spreken tot onze verbeelding en ze laten ons denken aan vroeger. Sommige omdat ze ons doen denken aan het speelgoed van onze jeugd. Andere omdat ze mooie herinneringen oproepen vanwege de fijne details. Wat de reden ook is, het valt niet te ontkennen dat miniaturen iets extra’s hebben dat hen onderscheidt van andere voorwerpen.

Miniaturen worden al lange tijd voor verschillende redenen gebruikt. Zo werden de eerste miniaturen gebruikt voor religieuze doeleinden, zoals bijvoorbeeld aan de eerste aardewerken beelden. Architecten gebruiken miniaturen al decennia om hun ontwerpen tot leven te laten komen. Een 3D model spreekt nou eenmaal meer tot de verbeelding dan een schets. Ook huiseigenaren gebruiken steeds vaker miniaturen. Denk aan dat ene beeldje op de plank boven je bank of een heel stadsgezicht aan de muur.

 

Miniatuurstad door architect

 

De opkomst van hedendaagse miniaturen

Hoewel miniaturen al eeuwenlang bestaan, begonnen ze aan populariteit te winnen in het Victoriaanse tijdperk. Het was in deze tijd dat Koningin Victoria zelf een fervent verzamelaar van miniaturen werd en een grote en diverse collectie vergaarde die van alles omvatte, van dieren tot meubels tot portretten van haar familieleden.

Naarmate Victoria's liefde voor miniaturen zich verspreidde over de hogere kringen van de maatschappij, nam ook de populariteit van deze kleine voorwerpen toe. Miniaturen werden een aparte kunstvorm, waarbij kunstenaars ongelooflijk gedetailleerde kunstwerken maakten die in de palm van je hand pasten. Poppenhuizen werden ook populair in deze tijd, omdat ze jonge dames een manier boden om hun huishoudelijke vaardigheden te oefenen zonder een huishouden te hoeven runnen. 

 

3D geprint miniatuur model op houten plank

 

Tegenwoordig zijn miniaturen populairder dan ooit. Dankzij 3D printen kan iedereen zijn eigen miniatuurwereld maken - alleen beperkt door zijn fantasie. En omdat steeds meer mensen manieren zoeken om een beetje plezier en eigenzinnigheid in hun leven te brengen, zal de populariteit van miniaturen de komende jaren alleen maar toenemen.

 

Conclusie 

Wil je wat charme en persoonlijkheid toe voegen aan je woonkamer of kantoor? Overweeg dan om gebruik te maken van miniaturen. Deze kleine voorwerpen hebben een grote impact op je ruimte en veranderen zelfs de meest alledaagse ruimte in iets magisch. Er zijn zoveel verschillende stijlen en soorten miniaturen beschikbaar dat er zeker iets bij jouw smaak past. Wil je een aandenken aan jouw favoriete stad? Denk dan aan onze 3D wanddecoratie.

 

3D miniatuur wanddecoratie van Rotterdam

3D wanddecoratie van Rotterdam & de Kuip 

 

 

Heb jij een ander beeld van jouw ideale 3D muurdecoratie ? Laat dan jouw persoonlijke miniatuur stadsmodel ontwikkelen in 3 eenvoudige stappen.

Schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste artikelen