Moederdag cadeau - 3D wanddecoratie van Amsterdam Zuidas in het goud - Urban Rescape

De elementen van het perfecte cadeau

De datum van Vaderdag is al jaren van te voren bekend, toch schiet je een week van te voren weer in de stress omdat je nog niet weet wat je moet geven. Voor ons in ieder geval heel herkenbaar. Daarom hebben we voor jou een lijst gemaakt met de karakteristieken van een goed cadeau. En alvast een tip van de sluier, cadeaugevers denken vaak dat een cadeau aan andere punten moet voldoen dan de ontvanger van een cadeau! 

Pexels Kim Stiver cadeau

 

Verschil in perceptie tussen gevers en ontvangers van een cadeau

Gevers en ontvangers van een cadeau hebben vaak een ander idee bij wat een 'waardevol' cadeau is, blijkt uit onderzoek. Dit komt doordat ze met een andere bril naar het cadeau kijken. Veel cadeaugevers waarderen het cadeau aan de hand van het moment van geven. Voor hen is het daarom van belang dat het cadeau een sterke emotie oproept zodra het wordt uitgepakt. Zo vinden zij dat een goed cadeau de ontvanger moet verrassen, ontroeren of imponeren.

Cadeauontvangers, aan de andere kant, waarderen een cadeau vooral aan de hand van het gebruik. Zo is voor hen een goed cadeau voornamelijk een cadeau dat over langere tijd waarde heeft. Dit kan waarde zijn door fysiek gebruik of (emotionele) waarde in de vorm van herinneringen. Professor Dan Ariely voegt hier in zijn interview met Kristen Doerer aan toe dat ontvangers voornamelijk blij zijn met cadeaus die ze wel graag hebben, maar niet snel voor zichzelf zouden kopen.

 

De elementen van een waardevol cadeau

Nu we weten wat ontvangers waarderen in een cadeau weten we ook wat de elementen van een goed cadeau zijn. In essentie moet een cadeau aan zo veel mogelijk van onderstaande voorwaarden voldoen. 

1. Lange levensduur hebben (fysiek of emotioneel)

Voor een ontvanger is een cadeau waardevol als het een lange levensduur heeft. Vergelijk een dure fles wijn met een shirt van je favoriete sportclub. De eerste is in één avond leeg terwijl het shirt elke week gedragen kan worden. Het sportshirt is dan het betere cadeau. 

Draagt je vriend(in) geen sportshirts en belandt hij onderin de kast terwijl die fles wijn zou zorgen voor een onvergetelijke avond op jullie jubileum? Dan is de fles wijn weer de betere optie, omdat je nog lang kan genieten van de herinnering aan die avond. Een goed cadeau heeft dus een lange fysieke of emotionele levensduur.

2. Bruikbaar

Een cadeau wordt gewaardeerd bij het gebruik. Hoe vaker het gebruikt wordt des te beter het cadeau. Als voorbeeld voldoen zowel een stoel als een kunstwerk op een housewarming. Op de stoel wordt dagelijks gezeten en het kunstwerk dagelijks wordt aanschouwd. Zal de ontvanger elke dag de link leggen tussen jou en het cadeau? Waarschijnlijk niet, maar van tijd tot tijd zeker wel. 

3. Betekenisvol

Cadeaus met een diepere betekenis zijn bruikbaarder voor de ontvanger door de emotionele associatie die ze oproepen. Ook hebben ze een langere levensduur vanwege de koppeling aan mooie herinneringen. Wanneer is een cadeau betekenisvol? Dat verschilt per persoon, maar cadeaus die verwijzen naar herinneringen aan vroeger en speciale levensgebeurtenissen voldoen hier gemakkelijker aan.  

4. 'Buiten bereik'

Een goed cadeau is een cadeau dat door de ontvanger niet zo maar gekocht zou worden, maar dat hij of zij wel graag heeft. Het product is als het ware 'buiten bereik.' Dit kan zijn omdat het product een bepaald stigma heeft, omdat het een grote uitgave betreft, of omdat het out of the box is. Ook producten met een beperkte oplagen voldoen aan het criterium 'buiten bereik.' 

In de eerste categorie kan je denken aan een seksspeeltje voor de verjaardag van je liefje. Misschien wil hij of zij al lang dat ene speeltje, maar wil hij/zij jouw zelfbeeld niet schaden. Door het cadeau te doen breng je de 'verboden vrucht' als het waren binnen bereik.

In de tweede categorie kan je denken aan schilderij of een weekendje weg. Het gaat hierbij niet zo zeer om de absolute geldwaarde van het cadeau, maar om het feit dat de ontvanger zo'n grote uitgave niet dagelijks maakt. Je maakt dan het onbereikbare werkelijkheid. Kan je in je eentje zo'n uitgave niet maken, dan kun je overwegen je krachten te bundelen met je vrienden.  

In de derde categorie vallen producten waarvan de ontvanger het bestaan niet kent. Komt de favoriete band van je broer naar Nederland en weet hij dat niet? Geef hem dan concerttickets cadeau. Dan moet je wel zeker moet weten dat je broer ook nog na zijn pubertijd naar deze band luistert. 

'Old boys' Vaderdag Cadeau 3D plattegrond Urban Rescape
Cadeautip voor Vaderdag: 3D muurdecoratie van Harderwijk

Overweeg een miniatuur stadsmodel van Urban Rescape

Wat een goed cadeau is verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de gelegenheid. Het is daarom aan te raden goed na te denken over het cadeau dat je geeft. Uiteraard geldt dit artikel net zo goed voor zakelijke relatiegeschenken. Voldoet een 3D stadsmodel in jouw geval aan bovenstaande elementen? Bekijk dan onze producten. Ben je toch niet op zoek naar een 3D plattegrond, kijk dan ook eens op 123cadeauidee.nl.

Wil je jouw 3D wanddecoratie nog koppelen aan een speciale herinnering? Wij helpen jou graag verder met het ontwikkelen en personaliseren van jouw miniatuur stadsmodel.   

 

Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen en schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief.