Bij Urban Rescape houden wij ons bezig met het ontwikkelen van kaarten. Een vorm van Cartografie. Cartografie is het bestuderen en maken van kaarten. Al vanaf het moment dat de mens de eerste kaarten ontwikkelde heeft cartografie zich ontwikkeld als zowel wetenschap als kunst. Hierbij hebben beide aspecten elkaar beïnvloed.
Zo gebruikte kunstenaars steeds nieuwe kleuren en vormen. Soms konden wetenschappers een nieuwe manier van het weergeven gebruiken om kaarten makkelijker leesbaar te maken. Andersom kregen kunstenaars steeds nieuwe inspiratie doordat de kennis over landschappen steeds accurater werd en deze kennis op een nieuwe manier weergegeven kon worden.
Esthetisch en accuraat: de kaart van Imola, Leonardo da Vinci
Cartografie als kunst
Van oudsher worden wereldkaarten al versierd. Vroeger gebeurde dit deels om gaten in de topografische kennis op te vullen. Zo werden er vaak zeemonsters en andere mythische wezens met een anekdotische of historische betekenis op de kaarten getekend.
Tegenwoordig zijn de kaarten in zijn geheel ook vaker een kunstwerk op zich. Er wordt vrijer omgegaan met de geografie en onderlinge verhoudingen. Op deze manier worden de kaarten visueel stimulerend, maar behouden enkele herkenbare elementen.
London's Great Little Places door Charlie Davis
Cartografie als wetenschap
Eén van de voornaamste doelen van kaarten is het wijzen van de weg. Hoe nauwkeuriger de kaart, hoe bruikbaarder. Dit is waar voor alle zeevaarders door de eeuwen heen, maar inmiddels ook in het dagelijks gebruik. De wetenschap achter cartografie focust zich dan ook vaak op het nauwkeuriger maken van kaarten en deze bruikbaarder maken in een groter aantal gevallen. Zo gebruikte wij kort geleden nog fysieke kaarten om te navigeren naar onze vakantiebestemming, maar gebruiken we tegenwoordig Google Maps.
Cartografie en ons wereldbeeld
Vaak denken we dat de kaarten die we zien objectieve weergaven zijn van de werkelijkheid. Maar, een kaartenmaker maakt een kaart met een specifiek doel en dit doel bepaald hoe de kaart eruit ziet. Hierbij is de kaartenmaker altijd genoodzaakt bepaalde informatie uit te lichten of weg te laten.
Op de standaard wereldkaart zoals wij die in Europa kennen staat Europa bijvoorbeeld in het midden, maar er is geen objectieve reden waarom Europa het middelpunt van de kaart moet zijn. De kaart met Europa in het midden is het gevolg van hoe wij naar de wereld kijken, maar versterkt vervolgens datzelfde beeld. Op eenzelfde manier vervormd onze perceptie van bijvoorbeeld Rusland of Groenland. Deze landen zijn groter in onze perceptie dan in werkelijkheid doordat de wereld op een 2D kaart wordt geprojecteerd. Zie bijvoorbeeld de website van the True Size om effect met eigen ogen te zien.
Cartografie bij Urban Rescape
Bij Urban Rescape werken wij met beide aspecten van cartografie. Allereerst is voor ons de wetenschap achter onze 3D wanddecoratie heel belangrijk. We willen dat onze rescapes jou doen verwonderen, zodat je jezelf kan verliezen in alle details. Dat je in gedachten langs alle gebouwen loopt en steeds weer nieuwe punten herkent. Want, hoe meer je herkent, hoe meer je herinnert. De details van onze kaart kunnen we alleen weergeven met de nieuwste wetenschappelijke technologieën. Zo helpen wij jou al je herinneringen te vereeuwigen.

Cartografie bij Urban Rescape: miniatuur stadsmodel van Maastricht
Ook het design van onze 3D wanddecoratie is belangrijk. We willen dat jij opspringt van enthousiasme elke keer als je naar onze rescape kijkt. Het heet niet voor niets wanddecoratie. Hierom geven we veel aandacht aan de compositie van de kaart en gebruiken we alleen kleuren waarbij het miniatuur stadsmodel eruit springt. We bepalen wat we wel en wat we niet weergeven. Zo kun je op sommige stadsmodellen bomen en bossen zien, terwijl op andere hele bergketens te zien zijn. Onze miniatuur stadsmodellen zijn dus bovenal een kunstwerk voor in jouw woonkamer.
Heb jij een ander beeld van jouw ideale 3D muurdecoratie ? Laat dan jouw persoonlijke miniatuur stadsmodel ontwikkelen in 3 eenvoudige stappen.
Schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste artikelen of kijk op Milled.