3D wanddecoratie Den Haag Centrum

De geschiedenis van de stad

 Al duizenden jaren vertellen steden hun eigen verhaal. Ze bloeien op en gaan ten onder. Maar ondanks deze wisselingen van de wacht is er een duidelijke ontwikkeling te zien in het concept stad.

 

De stad door de jaren heen 

Naar schatting ontstonden de eerste steden rond 4000 v. Chr. De reden dat steden werden gesticht was bescherming, transport en handel. Deze vroege steden werden vaak bij rivieren of andere wateren gebouwd omdat ze werden gebruikt voor transport en handel. De eerste stad zou Uruk zijn, gelegen in het huidige Irak. Tegen 3000 v. Chr. was Uruk uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld met een bevolking van ongeveer 50.000. De eerste stad met meer dan 1 miljoen inwoners was Rome rond het jaar 0, maar deze stad raakte in verval na het vallen van het Romeinse rijk.

Een stad in een bergwand

 

In de Middeleeuwen ontstonden overal in Europa steden. Het waren centra van cultuur en leren, maar ook plaatsen van handel en industrie. Dat gaf deze steden een geheel nieuw karakter. Kooplui en gilden bepaalde de dagelijkse bezigheden. Daarbij kregen steden een stadsmuur als bescherming tegen invasies, maar hadden verder weinig voorzieningen. In deze periode waren de grootste steden voornamelijk Chinese steden, zoals Kaifeng, Hangzhou, en Beijing die ieder ook het inwoner aantal van 1 miljoen aantikte.  

 

De industriële revolutie van ~1800 leidde tot een dramatische toename in de omvang van steden, zo groeide Londen uit tot een stad van 6.6 miljoen inwoners. Dit was te danken aan het feit dat veel mensen het platteland verlieten op zoek naar werk in de nieuwe fabrieken. De werk- en leefomstandigheden in deze steden waren vaak zeer slecht wat regelmatig leidde tot uitbraken van ziekten. In recente tijden heeft de industriële revolutie daarom ook niet altijd een positieve uitstraling, maar desondanks is een industrieel interieur weer helemaal in. Verder leidde de industriële revolutie tot de ontwikkeling van cartografie en veel nieuwe technologieën zoals elektriciteit en de telefoon.

Een moderne stad 

Tegenwoordig groeien steeds meer steden uit tot metropolen met meerdere miljoenen inwoners. De grootste metropool is Guangzhou met een inwonertal van meer dan 47 miljoen.

 

Onze persoonlijke voorkeur

Hoewel deze megasteden een enorme aantrekkingskracht hebben op vele mensen, voelt niet iedereen zich daartoe aangetrokken. Een veelgehoorde klacht is dat steden onpersoonlijker worden als ze groeien. Persoonlijk voelen wij ons aangetrokken tot alle soorten steden: van megastad tot dorp. Zolang de stad maar karakter heeft: iconische architectuur, een verbluffend stratenplan of gewoon een lieflijk café op de hoek. Daarom maken wij van elke soort stad miniatuur modellen, ook op aanvraag.

3D wanddecoratie van Rotterdam Centrum, Nieuw-Vossemeer en Utrecht Centrum

Van links naar rechts: Rotterdam Centrum, Nieuw-Vossemeer, Utrecht Centrum

 

Schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste artikelen