6 verbazingwekkende toepassingen van 3D printen

Uiteraard zijn wij helemaal onderste boven van onze eigen 3D wanddecoratie, maar 3D printen heeft veel meer verbazingwekkende mogelijkheden. Van medische apparatuur tot huizen. Hieronder vind je 6 fantastische toepassingen. 

1. Vlees en vleesvervangers

Tegenwoordig is er heel wat te doen om vlees en vleesvervangers. In de wereld van 3D printen is dit niet anders. Er zijn verschillende partijen die 3D geprint vlees ontwikkelen. Sommige focussen op echt vlees terwijl andere duiken in de vleesvervangers. Onderzoekers van de Universiteit van Osaka hebben in 2021 vlees geprint met een 3D printer dat qua textuur lijkt op Wagyu vlees. Een grote stap omdat het een stuk duurzamer en diervriendelijker is. Blijf jij toch liever vegetarisch? Dan kun je bijvoorbeeld bij Redefine Meat aankloppen voor jouw vegabiefstuk. 

Redefine Meat - 3D geprinte vleesvervanger

3D geprinte vlees(vervanger) van Redefine Meat

2. Een 3D geprint diner

Nu we onze eetlust hebben gestimuleerd kunnen we de trend van 3D printen in restaurants niet negeren. Sinds 2016 print Food Ink in Londen gehele diners. Niet alleen het eten wordt geprint, zelfs de tafels, stoelen en het servies worden geprint. Dichterbij huis kun je jezelf laten verrassen door de unieke en smakelijke ervaring van 3D printen bij restaurant Jan Smink. Ben jij klaar voor een avond op het raakvlak van gastronomie, kunst en technologie?   

Jan Smink - 3D geprint diner

Gerecht van de 3D-voedselprinter - Jan Smink

3. Adidas schoenen

Al in 2015 ontwikkelde Adidas de eerste 3D geprinte tussenzool. Sindsdien hebben ze niet stil gezeten. Het profiel van de tussenzolen is zo ontworpen dat de voorwaartse beweging bij elke stap wordt bewaard, zodat je minder moeite hoeft te doen voor iedere stap. Dat klinkt ons als muziek in de oren en daarom staat dit futuristische design bij ons op het verlanglijstje.  

 Adidas 4DFWD

Adidas 4DFWD

4. Elektrische viool

Wat ons nog meer als muziek in de oren klinkt is een 3D geprinte elektrische viool. Laurent Bernadac bedacht in 2012 het idee hiervoor. De eisen aan de viool waren een verfijnd design, lichtgewicht en mooi geluid. In 2016 werd dit concept realiteit met de 3Dvarius van het gelijknamige bedrijf. Behalve de snaren, brug en pick-up is de gehele viool 3D geprint. Inmiddels heeft 3Dvarius meerdere modellen uitgebracht. Wij kunnen onze ogen niet van de 3Dvarius afhouden en zouden er bijna voor op vioolles gaan. 

3D geprinte elektrische viool - 3Dvarius

De elektrische viool van 3Dvarius

5. Medische implantaten

Ook in in de medische wereld wordt er volop onderzoek gedaan naar het gebruik van 3D printers. Het voordeel van de 3D printer zit hem in het personaliseren van zorg. Zo is in juni 2022 het oor van een vrouw gereconstrueerd met een 3D printer. Dit is gedaan na het 3D scannen van haar andere oor. Voor het printen van het geïmplementeerde oor zijn kraakbeencellen van de vrouw zelf gebruikt. Andere medische toepassing zijn het printen van sensoren en protheses. 

3D bioprinted ear in cell culture - 3DBio Therapeutics

3D bioprinted oor in celmedium - 3DBio Therapeutics

6. Huizen 

In 2021 zijn de eerste bewoners in Europa gaan wonen in een 3D geprint huis. Het huis is opgebouwd uit verschillende lagen geprint beton en staat in Eindhoven. Door het 3D printen van het huis is er minder personeel en materiaal nodig. Op deze manier wil de bouwwereld meehelpen aan de aanpak van klimaatverandering en de huidige personeelstekorten. 

3D-betongeprint huis Eindhoven - van Wijnen

3D-betongeprint huis, Eindhoven

 

3D wanddecoratie bij Urban Rescape 

Naast bovengenoemde toepassingen wordt 3D printen ook steeds vaker gebruik in de kunstwereld. Zo gebruiken wij 3D printers in de kunst van cartografie. Ben jij helemaal enthousiast geworden van 3D? Bekijk dan onze producten of vraag een gepersonaliseerde 3D stadsmodel aan. 

 

 

 

3D wanddecoratie van Harderwijk in een woonkamer

3D miniatuur stadsmodel van Harderwijk - Urban Rescape

 

Schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste artikelen.