Waarom wij onze miniatuur stadsmodellen 3D printen
Wij vinden het belangrijk dat al onze modellen met de grootste zorg en detail worden gemaakt. 3D printers zijn hier perfect voor geschikt. Met een 3D printer kunnen complexere producten worden gemaakt dan met traditionele productiemethoden. Ook is het mogelijk om een miniatuur stadsmodel te personaliseren. Kortom, genoeg reden om te 3D printen. In dit artikel geven wij achtergrondinformatie de 3D printtechnologie en onze keuzes hierin. Wil je een 3D stadsmodel cadeau doen? Dan kun je hier lezen over de elementen van het perfecte cadeau.
Een close-up van Leiden Centrum
Een korte geschiedenis van 3D printen
Hoewel we vaak denken dat 3D printen een nieuwe technologie is bestaat het al tientallen jaren. Als concept bestaat het sinds Murray Leinster in 1945 het beschreef in zijn film "Things Pass By," maar 3D printen werd pas daadwerkelijk realiteit toen Hideo Kodama in 1981 zijn patent voor een XYZ plotter publiceerde. De afgelopen jaren heeft 3D printen steeds meer aan populariteit gewonnen door een groeiende beschikbaarheid van printers voor thuisgebruik. Bekende merken zijn Creality, Formlabs en het Nederlandse Ultimaker (dat gaat fuseren met MakerBot).
Verschillende 3D printtechnieken
Fused deposition modelling
In de loop van tijd zijn er veel verschillende soorten 3D printtechnieken ontwikkeld. De bekendste hiervan is fused deposition modeling (FDM). Bij FDM wordt een filament door een hete spuitmond geduwd waarbij het filament in druppels wordt neergelegd die versmelten met de voorgaande laag. Dit proces wordt herhaalt in verschillende lagen tot het gehele product is gemaakt. Doordat de technologie gebruik maakt van kleine druppels zit er een ondergrens aan de precisie van de 3D prints. Dit maakt dat FDM niet geschikt is om de details van onze rescapes te printen.
Stereolithografie
Een alternatief is stereolithografie (SLA) 3D printen. Met deze technologie worden de producten ook in verschillende lagen opgebouwd. Dit gebeurd door een UV gevoelige vloeistof laag voor laag te belichten met UV licht, waarbij de vloeistof hard wordt onder invloed van het UV licht. Nadat het model is geprint moet het worden nabehandeld met een UV-oven voor een volledige uitharding. Doordat de 3D print met behulp van een laser wordt gemaakt kan een veel gedetailleerder en gladder model worden gemaakt. Dit is de reden dat wij bij Urban Rescape onze 3D wanddecoratie printen met behulp van SLA.
Selective Laser Sintering
Bij selective laser sintering (SLS) wordt ook gebruik gemaakt van een laser waarmee de 3D print in meerdere lagen wordt opgebouwd. Bij SLS wordt de laser echter gebruikt om een poeder plaatselijk te smelten waardoor het uithardt. Het grootste voordeel van SLS zit hem in producten met een grote overhang waarbij het poeder als ondersteuning dient voor dat deel van het model. Het nadeel van SLS is dat er een grotere kans is op vervorming bij lange en vlakke modellen, hierom is SLS minder geschikt voor onze rescapes.

Wanddecoratie van Amsterdam Grachtengordel in een woonkamer
Conclusie printen 3D stadsmodellen
Wij vinden het belangrijk om onze wanddecoratie met de grootste detail voor jou te ontwikkelen. Om dit te bereiken 3D printen wij onze miniatuur stadsmodellen met behulp van SLA 3D printers. Uiteraard houden wij de nieuwste ontwikkelingen van 3D printen in de gaten zodat we de beste kwaliteit kunnen blijven leveren. Je kan ons aanbod 3D muurdecoratie bekijken via de knop hieronder. Zie ook onze tips voor het ophangen van jouw wanddecoratie.
Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen en schrijf je onderaan de website in voor onze nieuwsbrief.